Laikantis tradicijų ant stalo Šv. Kalėdų išvakarėse neturėtų būti ne tik mėsos. Kaip paruošti skanią Kūčių vakarienę ir neišleisti daug?
Savo idėjomis dalinasi žinomos maisto tinklaraštininkės. Jų sukurti patiekalai nustebins kūrybiškumu, juos paruošite paprastai ir greitai, o patiekalų kainos – maloniai nustebins.
Mitybos specialistės, tinklaraščio „Sveika ir gardu“ autorės Indrės Trusovės teigimu, vienas dažniausių jai užduodamų klausimų – ar įmanoma maitintis sveikai, neišleidžiant daug pinigų. Artėjant šventėms vis daugiau žmonių teiraujasi, ką skanaus, sveiko ir nebrangaus pasigaminti šventėms. I. Trusovės sukurto šventinio lašišos pyrago be miltų porcija, kepant 6 porcijas vienu metu kainuos vos 1,31 euro. O visą pyragą iškepti nekainuos nė 8 eurų. Beje, mitybos specialistės teigimu, šis pyragas tobulas ir karštas, ir šaltas, tad puikiai tiks tiek kaip pagrindinis patiekalas, tiek kaip užkandis.
Šventiniam lašišos pyragui be miltų (6 porcijoms) reikės:
700 g lašišos filė (su oda)
128 g morkų (plautų)
110 g svogūnų (nevalytų)
80 g auksinių plikytų ryžių
70 g vyšninių pomidoriukų
10 g krapų
½ avokado
Druskos, pipirų
Išverdame ryžius. Nulupame odą nuo lašišos ir ją sumalame. Nulupame svogūnus ir morkas. Svogūną susmulkiname, morką sutarkuojame. Pirmiausia pakepiname svogūną, tuomet dedame morkas ir dar pakepiname kelias minutes. Dubenyje maišome kartu maltą lašišą, virtus ryžius, morkas, svogūnus, susmulkintus krapus, druską, pipirus. Kepimo indą išklojame kepimo popieriumi ir sudedame gautą masę. Kepame orkaitėje 45 min., 180 laipsnių temperatūroje. Ant iškepusio pyrago dedame avokadus, pomidorus.
Kristina Pišniukaitė, tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ ir neseniai pasirodžiusios receptų knygos autorė kūčių stalui pasiūlė tris stalo „žvaigždes“ – česnakinių krevečių ir daržovių iešmelius, grikių salotas su keptomis daržovėmis, spanguolėmis ir pistacijomis, taip pat keptą lašišą su traškiomis bulvytėmis. Receptai sukurti laikantis Kūčių tradicijų, tačiau juos puikiausiai galite gaminti ir Kalėdų ar Naujųjų metų stalui. Visi trys K. Pišniukaitės sukurti receptai – tinklaraštyje. O čia dalinamės vienu iš jų – česnakinių krevečių ir daržovių iešmeliais, kurių preliminari 1 porcijos (2 iešmeliai) kaina yra apie 1,6 euro.
Česnakinių krevečių ir daržovių iešmeliams (12 iešmelių – 6 porcijos) reikės:
300 g tigrinių krevečių
Aliejaus kepimui
2 skiltelių česnako
Druskos, pipirų
1 nedidelės cukinijos
1 nedidelės morkos
1 nedidelės raudonosios paprikos
12 nedidelių pievagrybių
1 citrinos
Krevetes atšildome. Daržoves supjaustome norimo dydžio gabalėliais, sumaišome su 1 v. š. aliejaus, druska, pipirais. Daržoves paskleidžiame ant kepimo skardos ir kepame 180 laipsnių orkaitėje 10–15 minučių. Keptuvėje įkaitiname aliejų, sudedame krevetes ir maišydami kepame kelias minutes. Į keptuvę įtarkuojame česnaką, beriame druskos ir pipirų. Kepame dar kelias minutes. Ant iešmelių suveriame krevetes ir daržoves. Patiekiame su citrina.
Keptos sūdytos silkės su keptomis paprikomis ir morkomis bei troškintais kopūstais
Urtė Mikelevičiūtė, tinklaraščio „Dervynas“ autorė, Kūčių stalui ji siūlo neatsisakyti tradicijų, tačiau jas dekonstruoti – perkelti ant sumuštinio arba tiesiog pasiūlyti angliškai vadinamas „sharing plates“, t. y. maistą, kurį galima, o ir labai smagu, dalintis. Visus Urtės siūlomus pagardus galima pateikti atskirai, iškart pagaminti sumuštinius ar net vėrinukus. Keptos sūdytos silkės su keptomis paprikomis ir morkomis bei troškintais kopūstais kaina ruošiant 6 asmenims – apie 7,5 eurų.
Patiekalui 6-iems asmenims pagaminti reikės:
240 g silpnai sūdytos silkių filė
Apie 600–700 g trijų spalvų paprikų (jos naudojamos ir kituose patiekaluose)
200–300 g morkų
350 g kininio kopūsto
Druskos
Pipirų
Kepimo aliejaus
Cinamono (jeigu mėgstate)
Visus pagardus ruoškite ir patiekite atskirai. Ant skardos į 180 laipsnių karštumo orkaitę pašaukite visas paprikas (nepjaustytas) ir dvi morkas. Jas apšlakstykite aliejumi ir kepkite 100 min. Tai galima daryti ir ant įkaitintos keptuvės. Paprikos labai gražiai apskrus, o vidus taps minkštas. Jas supjaustykite ir tiekite ant juodos duonos su silke arba tiesiog atskirai, kad kiekvienas galėtų susikurti savo sumuštinį. Kininius kopūstus supjaustykite, pakepkite ant gerai įkaitintos keptuvės su trupučių aliejaus, berkite truputį druskos, pipirų ir, jeigu mėgstate, cinamono. Sūdyta silkė bus dar gardesnė apkepta. Ją tiesiog pakepinkite keptuvėje.
Kūčiukai pagal „Puodų žonglierę“:
20 g šviežių mielių,
160 ml šilto vandens,
žiupsnelį druskos,
pusę šaukšto cukraus,
500 g miltų,
porą šaukštų aguonų,
porą šaukštų sezamų aliejaus.
Mieles su cukrumi verčiame į dubenį su šiltu vandeniu (taip taip, naudojau vandenį, nes per Kūčias negalima valgyti pieno produktų, kiaušinių, todėl jų čia ir nerasite) ir maišome tol, kol mielės visiškai ištirps. Ištirpdę mieles į jas įsijojame miltus, minkydami supilame aliejų ir aguonas ir išminkę paliekame šiltai kol mūsų tešlos padvigubės. Tai trunka apie valandą. Vėliau perminkome tėšlą, imdami po maža gabaliuką, tarp delnų trindami padarome „virvelę“, kurią supjaustome centimetro ilgio gabaliukais ir dedame į skardą. Prisiminkite, kad mielinė tešla, kepdami kūčiukai dar išsipūs. Ir šauname į 180 laipsnių orkaitę, kepame kol iškeps ir gražiai paruduos.