Guliašas (veng. Gulyás) – iš Vengrijos kilęs mėsos patiekalas. Guliašas yra tradicinis vengrų piemenų, gyvulių augintojų patiekalas ir gamintas katile ant laužo.
Pradžioje mėsa pakepama gilioje keptuvėje arba puode. Paskui mėsa puode užpilama verdančiu vandeniu, dedamos apvirtos bulvės, paprika, pomidorų padažas arba švieži pomidorai, kiti prieskoniai, o kad patiekalas įgautų tirštumo dar dedami miltai.
Vengrijoje yra daug guliašo variantų (su makaronais, ryžiais, aviena ir kt.). Guliašas iš paukštienos su grietinės ir paprikos padažu vadinamas Paprikás. Guliašas su aštriu svogūnų, paprikų, pipirų padažu vadinamas piorkioltu (Pörkölt).
Guliašas gaminamas visoje Rytų Europoje, o panašūs gaminiai – Italijoje, JAV, Vokietijoje.
Jūsų gurmaniškam dėmesiui – vengriškas guliašas
- alyvuogių aliejus: 1 šaukšto
- jautiena: 500 gramų (pjaustyta kubeliais)
- svogūnai: 1 didelio (pjaustyto griežinėliais)
- raudonosios paprikos: 1-2 (pjaustytos griežinėliais)
- morkos: 1 (pjaustytos kubeliais)
- pastarnokai: 1 (pjaustytas kubeliais)
- česnakai: 2 skiltelių (traiškytų)
- malta paprika: 1 šaukšto
- pomidorų tyrė: 1,5 šaukšto
- jautienos sultinys: 400 mililitrų
- balzaminis actas: 1,5 šaukštelio
- rudasis cukrus: 0,5 šaukštelio
- kečupas: 0,5 šaukštelio
- riebi grietinė: 6 šaukštų
- druska
- Pradžioje orkaitę įkaitiname iki 180 laipsnių temperatūros.
- Tuomet keptuvėje įkaitiname aliejų bei apkepame jautieną, kol paruduos. Perkeliame ant lėkštės.
- Tada į keptuvę dedame svogūną, papriką, morką bei pastarnoką. Kepame maždaug 3-4 minutes.
- Po to dedame česnaką, maltą papriką, pomidorų tyrę, kepame apie 2 minutes.
- Į keptuvę dedame atgal jautieną bei sumaišome su daržovėmis. Pilame jautienos sultinį, užviriname.
- Uždengiame dangčiu bei dedame į orkaitę 60 minučių. Retkarčiais pamaišome.
- Po 60 minučių išimame iš orkaitės, sudedame likusius produktus: balzaminį actą, cukrų, kečupą bei grietinę. Viską išmaišome bei užviriname ant viryklės.
- Tuomet uždengiame dangčiu bei vėl dedame į orkaitę maždaug 30-40 minučių, arba kol jautiena bus minkšta.
- Galiausiai paskaniname su druska bei pipirais. Tiekiame pagal skonį su bulvių koše arba ryžiais. Skanaus!