Vienas prekybos centrų Lietuvoje paskelbė mylimiausių lietuviškų daržovių dešimtuką. Kurių perkame, suvalgome daugiau?
Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja vaisių ir daržovių vartoti ne mažiau kaip 5 kartus per dieną ir 1 asmeniui per dieną jų suvartoti bent 400 gramų.
Sveikatos apsaugos ministerijos užsakymu Lietuvoje atliktų gyventojų mitybos tyrimų duomenimis, šviežias daržoves (išskyrus bulves) kasdien vartoja kas 3 suaugęs gyventojas, o iš viso vidutiniškai per parą suaugusieji suvartoja tik 260 g daržovių ir vaisių.
Lietuviškų daržovių TOP-10:
1 vieta. Bulvės.
Virtuvėje bulvės naudojamos ne tik pagrindiniams patiekalams gaminti, bet ir garnyrui paruošti. Tvirtinama, kad su lupenomis virta bulvė turi 5 kartus daugiau ląstelienos nei bananas ir 3 kartus daugiau vitamino C nei avokadas.
Vietinės kilmės bulvės nepraranda populiarumo tarp tautiečių – šiais metais šių daržovių nupirkta 44 proc. daugiau nei pernai tuo pačiu metu.
2 vieta. Morkos
Šios daržovės taip pat pasižymi dideliais vitaminų A, E, C bei betakaroteno kiekiais, tad yra naudingos sveikos odos išsaugojimui. Šviežios ir traškios morkytės – puikus sveikas užkandis tiek vaikams, tiek suaugusiems.
Nupirktų lietuviškų morkų kiekiai šiemet nesikeitė.
3 vieta. Svogūnas
Naudojamas įvairių patiekalų gardinimui, norint suteikti jiems puikų skonį ir kvapą. Svogūnas pasižymi dideliu vitamino C kiekiu ir neretai liaudies medicinoje naudojamas kaip gydomoji priemonė, padeda įveikti peršalimą.
4-5 vieta. Trumpavaisiai ir ilgavaisiai agurkai
Lietuvių virtuvėje dažniausiai naudojami gaminant salotas, troškinius ar sumuštinius.
Lietuviškų trumpavaisių agurkų šiemet nupirkta 12 proc. daugiau, o ilgavaisių – 30 proc. daugiau nei pernai metais per tą patį laikotarpį.
6 vieta. Baltagūžiai kopūstai
Daržovė turimu vitamino C kiekiu nenusileidžia apelsinams. Be šios daržovės reta šeimininkė įsivaizduoja gardžias ir traškias salotas.
7 vieta. Pomidorai
Šilta vasara dovanojo ne tik daug gausesnį jų derlių, bet ir mažesnes kainas pirkėjams. Pomidoras yra vienas iš populiariausių įvairių salotų ingredientų, jis taip pat dažnai naudojamas sumuštiniams pagardinti. Šilta šiųmetė vasara leido žmonėms mėgautis gausiu pomidorų derliumi, užaugintu savo daržuose, todėl parduotuvėse pomidorų šiemet nupirkta penktadaliu mažiau nei pernai.
8 vieta. Burokėliai
Lietuvių vertinami ne tik kaip pagrindinis barščių sriubos ingredientas, bet ir kaip gardžių salotų pagrindas bei geležies gausa pasižymintis sveikuoliškas maistas. Burokėliai šiuo metu išgyvena tikrą atgimimą, nes juos itin pamėgę šiuolaikinės virtuvės šefai.
9 vieta. Svogūnų laiškai
Juos dažnai renkamės ne tik salotų gamybai, bet ir šaltibarščių ruošimui ar sumuštiniams pagardinti.
Lietuviškų svogūnų laiškų per šių metų 8 mėnesius nupirkta tiek pat, kiek ir pernai tuo pačiu metu.
10 vieta. Salierų stiebai
Išraiškingu skoniu išsiskirianti daržovė dažniausiai naudojama sriubų ir salotų gamyboje. Salierų stiebuose gausu mineralinių medžiagų. Įbėrus pjaustytų salierų stiebų į padažus ar sriubas, jie puikiai atstoja druską.
Lietuviškų salierų stiebų šiais metais nupirkta 7 proc. daugiau nei pernai.