10 c Alytus
Šeštadienis, Rugsėjo 21d.
AktualijosŠvietimasSveikata
2018 Rugsėjo 3d.
1

Vaikų valgis darželiuose ir mokyklose – kokie užkandžiai yra galimi? (SPECIALISTŲ REKOMENDACIJOS)

titleNuotraukų galerijaAsociatyvi iliustracijaAlytausgidas.lt nuotr.

Nauji mokslo metai pasitinka su iššūkiais ne tik ugdymo įstaigų personalą, virėjas, vaikus, bet ir jų tėvelius. Įsigalioja draudimas neštis į darželius užkandžius, kurie nurodyti naujame vaikų maitinimo apraše. Mokyklose užkandžių klausimą irgi bandoma spręsti rekomendacijomis ir tam tikrais ribojimais.

Įsakyme nurodoma, kad darželinukams draudžiamų maisto produktų (išvardinti lentelėje žemiau) įdėti papildomai negalima. Vaikai per dieną maitinami ne mažiau kaip 3 kartus, taip pat papildomai gauna vaisių ir pieno produktų (jei dalyvauja pieno ir vaisių programoje), todėl neštis užkandžius tikrai nėra logiška – tai skatina nereguliarios ir nesubalansuotos mitybos įpročius, nuolatinį užkandžiavimą. Jei visgi vaikams norite įdėti maisto, tuomet galima neštis: vaisių, uogų, daržovių, pavyzdžiui, traškių morkyčių, trapučių ar kitų sveikatai palankių užkandžių.

Jei pritaikyto maitinimo patiekalų darželiuose pagaminti nėra galimybių, vaikai, kuriems skirtas pritaikytas maitinimas, gali būti maitinami tą dieną savo iš namų atneštu maistu. Ugdymo įstaigos iš namų atneštą maistą turi laikyti ir patiekti tinkamos temperatūros. Jei su vaiko atstovais, sudaroma sutartis dėl vaiko maitinimo iš namų atsineštu maistu, už maisto saugą ir kokybę pagal įsakymą atsako vaiko atstovai.

Sutartyje dėl vaiko maitinimo iš namų atsineštu maistu, turi būti nuostata apie draudžiamus atnešti maisto produktus (išvardinti lentelėje žemiau). Šias sutartis turi teisę sudaryti darželiai ir tos įstaigos, kuriose vaikams reikalingas pritaikytas maitinimas (alergijos, netoleravimo ar kitų sveikatos problemų atveju).

Draudžiamų produktų sąrašas turi būti iškabintas kiekviename darželio persirengimo kambaryje, su kuriuo tėveliai turėtų raštiškai susipažinti. Nesveikų užkandžių nepatekimas į darželius ne tik apsaugos vaikus nuo natūralaus skonio naikinimo, bet apsaugos ir kitus vaikus, su kuriais dalinamasi ir rodomas blogas pavyzdys. Šiuo klausimu turi būti griežta įstaigos vadovo pozicija.

Mokyklinukams pagal teisės aktą turi būti sudaryta galimybė atsinešti, laikyti ir maitintis iš namų tą dieną atsineštu maistu. Tėveliai turės atidžiau stebėti priešpiečių turinį, kad maistas būtų ne tik saugus, bet ir kokybiškas. Už atnešto maisto saugą ir kokybę atsako vaiko atstovai.

Mokyklose turi pasikeisti užkandžių automatai ir bufetai su menkaverčiais gardumynais, nes apribotas desertų, konditerinių gaminių cukrų kiekis iki 16 g/100 g, gėrimuose cukrų ne daugiau kaip 5 g/100 g, o saldiklių negali būti. Jei mokykla norės pardavinėti šaltus užkandžius,  sąrašą turės raštiškai suderinti su tėvelių atstovais, kuris turės būti viešai skelbiamas.

Priešpiečių dėžutėje turėtų būti šviežios, raugintos, virtos daržovės, žalumynai ir jų pagaminti produktai (suktinukai, tortilijos, suvoštiniai ir pan.), grūdinių kultūrų produktai ir iš jų pagaminti patiekalai (sausainiai, keksiukai, duoniukai ir pan.), švieži arba džiovinti (kokybiški) vaisiai ir uogos. Riešutai, sėklos taip pat laukiami priešpiečių dėžutėje. Pieno produktai, atitinkantys nurodytus teisės akte kriterijus, galimi, tik jie greitai genda, juos reikėtų laikyti atitinkamoje temperatūroje. Po priešpiečių vaikai turėtų gerti vandenį. Šalti užkandžiai augančiam vaikai neturėtų atstoti šiltų ir šviežiai ruoštų pietų, ypatingai šaltuoju metų laiku.

Mokykloje vaikai turi galimybę per pertraukas išeiti į lauką, o šalia kaip spiečius prisisteigę ne tik prekybos centrų, bet ir kioskų, kebabinių, hesburgerinių. Paaugliai jaučiasi laisvi rinktis, ką nori valgyti. Kai kurios mokyklų bendruomenės bendru sutarimu draudžia per pertraukas išeiti iš mokyklos teritorijos, durys būna rakinamos. Kitų šalių patirtis rodo, kad tam tikru spinduliu aplink mokyklas neleidžiamos greito maisto užkandinės ir kitų menkaverčių prekybininkų viliojimai, o kodėl pas mus tokio įsakymo nėra?

Mokyklose paprastai organizuojami pietūs, bet gali būti taip pat vykdomi kiti vaikų maitinimai: pusryčiai, priešpiečiai, pavakariai, vakarienė. Mokyklose kaip ir darželiuose vaikams, pateikusiems gydytojo raštiškus nurodymus tam skirtoje formoje, turi būti organizuojamas pritaikytas maitinimas.

Mokyklose laisvai pasirenkamo meniu derinti su atsakingomis institucijomis anksčiau nereikėjo, o dabar įsakyme nurodoma: „visi pietų metu patiekiami patiekalai turi būti nurodyti valgiaraštyje. Rekomenduojama sudaryti galimybę pasirinkti iš kelių karštųjų pietų patiekalų ir kelių garnyrų. Rekomenduojama sudaryti sąlygas vaikams patiems įsidėti maisto“. Taip vadinamas „laisvai pasirenkamas meniu“ – patiekalai, kurie gaminami mokyklos valgykloje ir vaikai gali juos savarankiškai nusipirkti, neužsisakydami reguliarių pietų. Nuo šiol šiam meniu taip pat keliami reikalavimai, jame turi būti: bent vienas augalinis patiekalas, bent 50 proc. per 15 d. valgiaraštį tausojančių patiekalų, su patiekalais nerekomenduojami saldinti gėrimai, jau ir anksčiau buvo mažinamas produktų cukraus (iki 5 g/100 g), druskos (iki 1 g/100 g) kiekis.

Pavyzdžiui, laisvai pasirenkamame meniu vaikai galėtų rasti: 1-2 sriubas, 4-5 karštus patiekalus, 3 garnyrus, 3 salotas, nesaldintus gėrimus. Į patiekalų dažnumą taip pat būtina atsižvelgti. Pavyzdžiui, kasdien neturėtų būti cepelinai, bulvių plokštainis, virtos dešrelės, picos ir t.t. Taip pat galioja visi draudžiami ingredientai, džiūvėsėliuose kepti mėsos ir žuvies gaminiai, spirgučių padažas, rūkyti mėsos ir žuvies gaminiai, sultiniai ir kita.

Šiomis rekomendacijomis  pasidalijo viešosios įstaigos „Sveikatai palankus“ vadovė, maisto technologė, ekologiškų maisto produktų sertifikavimo ekspertė, mitybos specialistė vaikų maitinimo pokyčių Lietuvoje iniciatorė Raminta Bogušienė.

Draudžiamų produktų sąrašas:

• bulvių, kukurūzų ar kitokie traškučiai, kiti riebaluose virti, skrudinti ar spraginti gaminiai;

• saldainiai; šokoladas ir šokolado gaminiai;

• valgomieji ledai;

• pieno produktai ir konditerijos gaminiai su glajumi, glaistu, šokoladu ar kremu;

• kramtomoji guma;

• gazuoti gėrimai; energiniai gėrimai; nealkoholinis alus, sidras ir vynas;

• gėrimai ir maisto produktai, pagaminti iš (arba kurių sudėtyje yra) kavamedžio pupelių kavos ar jų ekstrakto; cikorijos, gilių ar grūdų gėrimai (kavos pakaitalai);

• kisieliai;

• sultinių, padažų koncentratai;

• padažai su spirgučiais;

• šaltai, karštai, mažai rūkyti mėsos gaminiai ir mėsos gaminiai, kurių gamyboje buvo naudojamos rūkymo kvapiosios medžiagos; rūkyta žuvis;

• konservuoti mėsos ir žuvies gaminiai; strimelė (silkė), pagauta Baltijos jūroje;

• nepramoninės gamybos konservuoti gaminiai;

• mechaniškai atskirta mėsa, žuvis ir maisto produktai, į kurių sudėtį įeina mechaniškai atskirta mėsa ar žuvis; subproduktai ir jų gaminiai (išskyrus liežuvius ir kepenis);

• džiūvėsėliuose volioti ar džiūvėsėliais pabarstyti kepti mėsos, paukštienos ir žuvies gaminiai;

• maisto papildai;

• maisto produktai, pagaminti iš genetiškai modifikuotų organizmų (toliau – GMO), arba maisto produktai, į kurių sudėtį įeina GMO;

• maisto produktai, į kurių sudėtį įeina iš dalies hidrinti augaliniai riebalai;

• maisto produktai ir patiekalai, neatitinkantys Tvarkos aprašo 3‒5 prieduose nustatytų reikalavimų.

Maisto priedų, kurių neturėtų būti vaikams maitinti tiekiamuose maisto produktuose, sąrašas:

1. Dažikliai

1.1.   E 102           tartrazinas;

1.2.   E 104           chinolino geltonasis;

1.3.   E 110           saulėlydžio geltonasis FCF, apelsinų geltonasis S;

1.4.   E 120           košenilis, karmino rūgštis, karminas;

1.5.   E 122           azorubinas, karmosinas;

1.6.   E 123           amarantas;

1.7.   E 124           ponso 4R, košenilis raudonasis A;

1.8.   E 127           eritrozinas;

1.9.   E 129           alura raudonasis AC;

1.10. E 131           patentuotas mėlynasis V;

1.11. E 132           indigotinas, indigokarminas;

1.12. E 133           briliantinis mėlynasis FCF;

1.13. E 142           žaliasis S;

1.14. E 151           briliantinis juodasis BN;

1.15. E 155           rudasis HT;

1.16. E 180           litolrubinas BK.

2. Konservantai ir antioksidantai:

2.1. E 200             sorbo rūgštis;

2.2. E 202             kalio sorbatas;

2.3. E 203             kalcio sorbatas;

2.4. E 210             benzenkarboksirūgštis;

2.5. E 211             natrio benzoatas;

2.6. E 212             kalio benzoatas;

2.7. E 213             kalcio benzoatas;

2.8. E 220‒228    sieros dioksidas ir sulfitai.

3. Saldikliai:

3.1.   E 950           acesulfamas K;

3.2.   E 951           aspartamas;

3.3.   E 952           ciklamatai;

3.4.   E 954           sacharinai;

3.5.   E 955           sukralozė;

3.6.   E 957           taumatinas;

3.7.   E 959           neohesperidinas DC;

3.8.   E 960           steviolio glikozidai;

3.9.   E 961           neotamas;

3.10. E 962           aspartamo-acesulfamo druska;

3.11. E 969          advantamas.

4. Aromato ir skonio stiprikliai:

4.1.   E 620           glutamo rūgštis;

4.2.   E 621           mononatrio glutamatas;

4.3.   E 622           monokalio glutamatas;

4.4.   E 623           kalcio glutamatas;

4.5.   E 624           monoamonio glutamatas;

4.6.   E 625           magnio glutamatas;

4.7.   E 626           guanilo rūgštis;

4.8.   E 627           dinatrio guanilatas;

4.9.   E 628           dikalio guanilatas;

4.10. E 629           kalcio guanilatas;

4.11. E 630           inozino rūgštis;

4.12. E 631           dinatrio inozinatas;

4.13. E 632           dikalio inozinatas;

4.14. E 633           kalcio inozinatas;

4.15. E 634           kalcio5´-ribonukleotidai;

4.16. E 635           dinatrio5´-ribonukleotidai.

Vaikų maitinimo organizavimo tvarkos aprašo priedas

Leidžiamas cukrų, druskos ir privalomas skaidulinių medžiagų kiekies vaikams maitinti tiekiamuose maisto produktuose1 ir patiekaluose:

Eil. Nr.

Maisto produktai ar patiekalai

Cukrų kiekis (g) ne didesnis nei/100 g (ml)

Druskos kiekis (g) ne didesnis nei/100 g (ml)

Skaidulinių

medžiagų (g) ne mažesnis nei/100 g

1.

Mėsos ir žuvies (išskyrus silkę) patiekalai ir gaminiai

3

1,7

 

-

2.

Silkė

5

 

2,5

-

3.

Pieno gaminiai

 

 

 

 

3.1.

Jogurtai, varškės gaminiai

 

102

1

 

3.2.

Sūriai

-

1,7

 

-

3.3.

Kiti pieno gaminiai, išskyrus desertus

5

1

-

4.

Grūdinių augalų produktai

 

 

 

 

4.1.

Ruginė duona (ne mažiau kaip 30 proc. sausos produkto masės sudaro rugiai)

5

 

1,2

 

6

4.2.

Kita duona ir duonos gaminiai

5

 

1

 

5

4.3.

Smulkieji pyrago gaminiai ir miltinės konditerijos gaminiai

16

 

1

-

4.4.

Pusryčių dribsniai ir javainiai

16

 

1

6

5.

Džiovinti vaisiai ir džiovintos uogos ar jų gaminiai

0 (pridėtinių cukrų)

 

-

6.

Maitinimo paslaugos teikėjo pagaminti patiekalai

5 (pridėtinių cukrų)

1

-

7.

Desertai

16

 

1

-

8.

Gerti skirti produktai, išskyrus nurodytus 3.1 ir 3.3 papunkčiuose

 

 

 

8.1.

Sultys (vaisių ir (ar) daržovių)

 

-

0

-

8.2.

Kiti gėrimai (sulčių gėrimai, nektarai, gaivieji gėrimai ir pan.)

5

 

0

-

8.3

Maitinimo paslaugos teikėjo pagaminti gėrimai

5

-

-

9.

Kiti maisto produktai, nenurodyti 1‒8 punktuose, išskyrus vaisius

5

1

-

1 Maisto produktams, atitinkantiems maisto produktų ženklinimo simboliu „Rakto skylutė“ kriterijus, šio priedo reikalavimai netaikomi.

2019–2020 mokslo metais 9 g/100g (ml); 2020–2021 mokslo metais 8 g/100g (ml); 2021–2022 mokslo metais 7 g/100g (ml); 2022–2023 mokslo metais 6 g/100g (ml); 2023-2024 ir vėlesniais mokslo metais 5 g/100 g (ml).

Visas vaikų maitinimo tvarkos aprašas - ČIA

Fotogalerija


Komentarai

1
Jinius2018-09-03
Jei koks ožys bandytų patikrintų ką mano vaikas valgo tai tegul iš karto perkasi graba
traffix.lt

Šią savaitę Dzūkijoje

  • RUDENS LYGĖ