Liepos 18-oji – tarptautinė aludarių diena. Galiojant įvairiems ribojimams Lietuvoje, kalbėti, rašyti apie alkoholį – lyg ir „ne mada“, tačiau laikas pasidžiaugti ir kita draudimų „medalio“ puse: pardavimų viršūnėse atsidūrė anksčiau „nišiniu“ produktu laikytas nealkoholinis alus ir jo kokteiliai.
Šalies prekybininkai teigia, kad nealkoholinio alaus paklausa vasarą išaugo rekordiškai, o pasirinkimą jau sudaro pusšimčiu skirtingų šio alaus rūšių, vietoje kelių ar keliasdešimties anksčiau buvusių. „Tai yra rekordas – nealkoholinis alus Lietuvoje dar niekada nebuvo toks populiarus“, – teigia prekybininkai.
Alaus gamintojai pastebi, kad augantį nealkoholinio alaus populiarumą lemia tiek jo auganti pasiūla, tiek ir besikeičiantis Lietuvos žmonių gyvenimo būdas – žmonės ieško galimybės atsigaivinti alkoholio neturinčiais produktais, tačiau nenori atsisakyti patinkančio alaus skonio.
„Ar savo nealkoholinį alų turės ir Alytus?“, – į šį klausimą Dzūkų alaus restorano šeimininkas Robertas Vitlkauskas atsakymo kol kas neturi, tačiau teigia mąstantis apie galimybę bravore brandinti kitą nealkoholinį produktą – girą. Šiuo Alytuje pagamintu gėrimu mėgautis galėsime galbūt jau 2019-ųjų vasarą.
Tęsdamas temą apie nealkoholinio alaus gamybą dzūkų bravore R. Vitkauskas vardija papildomas investicijas į patalpas, technologijas, o jos – sudėtingesnės nei tradicinio alaus. Tradicinė nealkoholinio alaus technologija – išvirus alų jis dar kartą kaitinamas, taip išgarinamas alkoholis, tiesa, toks alus keičia skonį savybės. Nauja nealkoholinio alaus gamybos technologija remiasi mikrofiltracija, kai alus išverdamas, o alkoholis iš jo išfiltruojamas, pasinaudojant skirtingais alaus ir alkoholio tankiais.
Šalies prekybininkai pripažįsta, kad alkoholio prekybos laiko ir reklamos ribojimai įtakos turėjo ne tik nealkoholinio alaus, tačiau ir kokteilių išpopuliarėjimui. „Radlerio“ ar kitų kokteilių virti Alytaus bravore artimiausiu metu nenumatoma, tačiau jau dabar Dzūkų restorane galima paragauti 7-ių rūšių kokteilių, gaminamų iš vietinio produkto.
Kokteilis „Atominis katinas“ daromas iš alytiškių aludarių gamybos „Dzyvo“ (5%), su limonadu ir mandarinų, greipfrutų sirupu, „Aukselis“ – iš apelsinų sulčių, pasiflorų, slyvų sirupų ir „Spakaino“ (5,4%), „Braciukas“ – iš granatų, pasiflorų sirupų ir „Šposo“ (5,5%), „Dūžis“ – iš mėlynių tyrės, granatų sirupo, sidro ir „Čysto“ (5%), „Gyvatės kirtis“ – iš Grenadino, granatų sirupų, sidro ir „Čysto“, „Ryklio ataka“ – iš šaldytų braškių, rabarbarų ir vyškių tyrės bei „Kviecinio“ (4,5%), o „Juodasis savaitgalis“ – iš tofi sirupo, karamelės ir „Šposo“. Kokteiliai, bent jau tiek, kurie būtų įtraukti į meniu, kol kas dar nėra sukurti iš tokių dzūkų bravoro gėrimų, kaip „Razumnas“ (6%) ir „Slyvinis“ (7%).