„Rūpintis sveikata nėra nei sudėtinga, nei brangu – tereikia atidžiau rinktis maisto produktus“, – teigia sulieknek.lt, o knygų autorė Vaida Kurpienė išskiria 5 produktų grupes, kurioms rudenį ir žiemą derėtų skirti daugiau dėmesio.
1. Šviežios šakninės ir kopūstinės daržovės
Daug kam atrodo, kad, vasarai pasibaigus, šviežių daržovių valgyti nebepriklauso. Tačiau tai yra didžiulė klaida. Mes negalime daržovėse esančių naudingųjų medžiagų „prisivalgyti“ visiems metams.
Žiemą parduotuvėse visada rasime kopūstų, morkų, burokėlių, ridikų, ropių ir kitų sezoninių daržovių. Pavyzdžiui, brokoliuose, kopūstuose, paprikose ir kitose daržovėse yra daug vitamino C, panašiai kaip citrinose, tačiau daržovių galime suvalgyti daugiau nei rūgštaus vaisiaus.
Daržoves daugiausia derėtų valgyti šviežias, nevirtas, jei gaminate salotas – vietoje majonezo geriau naudoti grietinę ar graikinį jogurtą ir kitus padažus be cukraus bei perdirbtų riebalų.
2. Sezoninės uogos ir vaisiai
Sveikos mitybos specialistės teigimu, sveika valgyti ne tik lietuviškus vaisius, tokius kaip obuoliai ar kriaušės, bet ir atvežtinius. Šaltalankiai, bruknės, spanguolės – tikras sveikatos šaltinis, o žiemai uogas patariama užsišaldyti: tokiu būdu jos išlaiko didžiąją dalį naudingųjų medžiagų ir vitaminų. Jei savų šaldytų uogų neturime, jų galima gauti ir parduotuvėje.
3. Riebi žuvis
Silkės, skumbrės ir kitos šaltųjų vandenų žuvys turi daug omega-3 riebalų rūgščių, kurios gerina imunitetą – stabdo uždegiminius procesus, „valo“ kraujagysles, mažėja tikimybė susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis.
Sumuštinis su viso grūdo duona, švelniai sūdyta silke ir šviežiomis daržovėmis – puikus, sveikatą stiprinantis patiekalas, kurį ji ypatingai rekomenduoja patiriantiems daug streso. Tiks ir pietums, ir pusryčiams – suteikia energijos, turi gerųjų riebalų ir B grupės vitaminų. Mažas gabalėlis riebios žuvies tiks ir vietoje grietinės prie grikių ar kitos košės.
4. Prieskoniniai augalai
Kasdien vartojami keli žiupsneliai prieskonių gina nuo virusų ir stiprina imunitetą bei suteikia energijos. Prieskoniai paskatina virškinimą, suaktyvina kraujotaką, taigi jaučiamės energingesni be papildomų kalorijų. Visgi turiu atkreipti dėmesį, kad ne visiems jie tinka – jei pavalgę jaučiate sunkumą, atsirūgstate, reikėtų jų vengti.
Česnakas, svogūnas ir imbieras – natūralūs antibiotikai ir labai vertingi, bet su jais nederėtų persistengti, vartoti saikingai. Termiškai apdoroti (virti, kepti, troškinti) prieskoniniai augalai virškinami lengviau, bet jų antibakterinis poveikis būna mažesnis.
5. Vanduo ir arbata
Atvėsus orams imame vartoti mažiau skysčių, kadangi nejaučiame tam poreikio. Taip yra dėl to, kad vandenį dažniausiai geriame kambario temperatūros, kuri yra perpus mažesnė nei skrandžio temperatūra, taigi skrandžiui tą vandenį reikia sušildyti, o mes norime tausoti savo kūno šilumą. Paprastas problemos sprendimas – gerti šiltą vandenį ar įvairias arbatas.
Naudingiau gerti žaliąją ar vietinių žolelių arbatą, taip pat galima pasigaminti ar įsigyti prieskoninių žolelių mišinių. Tokios arbatos turi antioksidacinių savybių, padeda organizmui atsigauti. Svarbu atkreipti dėmesį į arbatžolių surinkimo laiką – kuo arbata šviežesnė, tuo stipresnis jos poveikis.