Liepos 23-oji – tarptautinė dešrainių diena. Išsikrovus per savaitgalį, tai – duoklė skrandžiui… Dešrainis pasaulyje žinomas įvairiais vardais. Amerikoje – „hotdog“, Frankfurte (Vokietija) – „frakfurter“, Vienoje (Austrija) – „wiener“.
Dešrainis gaminamas iš dešrelės ir jos ilgį atitinkančios bandelės. Nors dešrainis Lietuvoje populiarumu pastaruoju metu nusileidžia mėsainiams, o gal ir kebabams, tai – vienas mėgstamiausių nūdienos lietuvių maistų.
JAV, daugiausia Čikagoje ir Niujorke, per metus suvalgoma nuo 9 iki 20 milijardų dešrainių. Frankfurte mėsainiai gaminami nuo XII-XV amžiaus iš kiaulienos mėsos, kemšamos į avių žarnas, dešrelių. Austrai dešreles papildė jautiena.
Į perpjautą bandelę pirmiausiai dedama dešrelė, kuri gali būti pakepta, o ant jos – pagardai: garstyčiai ar pan., po to – įvairios daržovės, ant jų – supjaustytas ar tarkuotas sūris, o pabaigai visas turinys dar paskaninamas prieskoniais.