Antradienį – užgavėnės, o vienas šios šventės simbolių – blynai. Blynai, blyneliai, blynučiai – bene populiariausi patiekalai pasaulyje, o priklausomai nuo šalies ir jos tradicijų, ruošiami skirtingais būdais, naudojami įvairūs įdarai bei padažai.
Vietnamietiški Banh Xeo iš ryžių bei kokosų pieno, italų Crespelle iš kaštonų miltų ar krevetėmis įdaryti korėjiečių Haemul Pajeon – blynų variantų yra begalės.
Ar žinojote, kad blynai buvo sukurti kaip būdas sunaudoti riebius, gendančius produktus prieš Gavėnios pradžią? Arba kad tai buvo mėgstamiausias Viljamo Šekspyro valgis?
Pateikiame ir dar keletą įdomių faktų, kurių apie blynus, tikriausiai, negirdėjote.
Pirmasis pasaulyje miltinis greitai paruošiamų blynų mišinys buvo sukurtas 1889 metais JAV.
Kasmet per Užgavėnes Anglijoje organizuojamos blynų vartymo varžybos. Jos tradiciškai rengiamos jau nuo XV amžiaus. Didžiausias apvertimų skaičius užfiksuotas 1995 metais – 349 apvertimai vos per dvi minutes.
Prancūzai, vartydami blynus, vienoje rankoje laiko monetą ir galvoja norus.
Pagoniškos slavų tautos tikėjo, kad blynų valgymas suteikia jiems jėgos bei saulės šviesos ir šilumos. Blynas jiems buvo saulės simbolis, o jų kepimas žiemos pabaigoje turėjo išvaryti šaltį.
Didžiausias pasaulyje blynas 1994 m. buvo iškeptas Mančesteryje (Anglija). Jo skersmuo buvo 15 metrų, svoris – beveik 3 tonos, o maistinė vertė – 2 milijonai kalorijų.
Tradicija per Užgavėnes valgyti blynus atsirado daugiau nei prieš tūkstantį metų.
Pirmasis pasaulyje blynų receptas buvo išspausdintas angliškoje receptų knygoje XV amžiuje.
Brangiausia pasaulyje blynų porcija kainuoja 1 tūkst. 166 JAV dolerius. Jų paragauti galite viename penkių žvaigždučių Amerikos viešbutyje „Radisson Blu Edwardian”. Blynai čia patiekiami kartu su rožiniu šampanu, omaru bei ikrais.
Blynus iškepti gali turbūt kiekvienas iš mūsų. Išgauti tobulą tešlos konsistenciją, skonį bei gražią blynų išvaizdą reikia nemažai laiko ir pastangų. Kepimą galime palengvinti miltinių mišinių pagalba, tad kodėl gi į Užgavėnes nepažvelgti kitaip?
KITOKIŲ BLYNŲ RECEPTAI:
- LIETINIŲ TORTAS
Reikės: miltinio mišinio blynams, 500 ml gazuoto vandens, apie 500 ml kondensuoto, nesaldinto pieno. Kremui: 1 kg tepamo sūrio, 1 pakuotės provanso žalumos prieskonių, 1 indelio mini špinatų, tarkuotos vištienų šlaunelių mėsos. Papuošimams: 100 g. Vytinto itališko kumpio, 250 g. mini pomidorų, 200 g. tepamo sūrio, stambiai maltų pipirų, Romeno salotų lapų.
Gaminimas: miltinį mišinį, vandenį ir kondensuotą pieną išmaišome ir iš paruoštos tešlos kepame lietinius blynelius. Tepamą sūrį, provanso prieskonius, mažus špinatus ir vištienos šlaunelių mėsą sumaišome atskirame dubenyje – tai bus jūsų pertepimas.
Dedame į norimą lėkštę blynelį ir pertepame paruošta mase. Taip kartojame, kol pasibaigs lietiniai. Tortą puoškime mažais pomidorais, kumpiu, tepamu sūriu ir prieskoniais bei salotų lapais.
- LIETINIŲ TORTAS SU VARŠKĖS IR PISTACIJŲ KREMU
Reikės: miltinio mišinio blynams, 500 ml gazuoto vandens, apie 500 ml nesaldinto kondensuoto pieno. Kremui: 1 kg pertrintos varškės, vanilinio cukraus, 100 g cukraus, 300 g pistacijų pastos. Papuošimams: šviežių uogų, šokolado drožlių.
Gaminimas: mišinį sumaišykime su vandeniu ir kondensuotu pienu, iš jų iškepsime lietinius bynelius. Petrintą varškę, vanilinį cukrų, cukrų ir pistacijų pastą gerai išsukime iki vientisos masės. Imkime po vieną blynelį ir pertepkime pagamintu kremu. Patį tortą taip pat galime padengti kremu. Papuoškime šviežiomis uogomis ir šokolado drožlėmis.
- LIETINIŲ TORTAS SU ŠOKOLADINIU KREMU IR MASKARPONĖS SŪRIO KREMU
Reikės: miltinio mišinio blynams, apie 500 ml kondensuoto nesaldinto pieno, 500 ml gazuoto vandens. Kremui: 1 indelio šokoladinio kremo, 500 g maskarponės sūrio. Papuošimams naudokite karamelizuotus lazdyno riešutus, šviežias uogas.
Gaminimas: mišinį sumaišykime su vandeniu ir kondensuotu pienu. Iš tešlos iškepkime blynelius. Sumaišykime šokolafo kremą ir maskarponės sūrį viename inde iki vientisos masės. Imkime blynelius ir pertepkime juos kremu. Galime kremu sutepti ir torto viršų. Papuoškime riešutais.
Blynų spaĺvą išgauti galime pasitelkdami natūralias priemones, kurios ne tik nuspalvins blynelius, bet ir suteiks išskirtinį skonį.
Raudoną, rožinę gausime į tešlą įpylę burokėlių sulčių. Kuo daugiau įpilsime, tuo ryškesnė bus spalva.
Žalia spalva gaunama su smulkinti špinatų lapais.
Geltoną spalvą išgausime įbėrę šiek tiek ciberžolės miltelių. Jie suteiks ne tik spalvą, bet ir viliojantį aromatą.
Mėlyna, violetinė bus dėl mėlynių sulčių.
Oranžinę išgausime morkų sultimis, o švelniai rudą atspalvį – į tešlą įpylę šiek tiek stiprios kavos.
Lietuviškuose prekybos centruose miltinius mišinius siūlo vietos gamintojai „Kauno grūdai“, „Malsena“, latvių „Dobele“, parduotuvėse Lenkijoje – „Balviten“, „Melvit“, „Schaer“ ir kitų prekės ženklų atstovai.