Į sodybą Alytaus rajone atvykę alytiškiai rado dovanų. „Iš pradžių maniau, kad anūkai čia bus palikę savo kamuolius“, – pasakojo moteris. Priėjusi arčiau ji pamatė, jog sode – ne kamuoliai, o dideli grybai.
Pasirodo, po liūčių Dzūkijoje alytiškių sodyboje išdygo didieji kukurdvelkiai, mokslininkų vadinami didžiosiomis langermanijomis (lotyniškai – langermannia gigantea).
Tai – Lietuvoje reti, į Lietuvos raudonąją knygą įrašyti grybai, kuriuos skinti galima tik tuo atveju, jeigu jie auga privačioje teritorijoje. Didžioji langermanija – pumpotaukšlinių šeimos grybas, galintis užaugti iki 10 kg svorio.
Šie grybai išdygsta itin greitai, kartais – ir pernakt. Alytiškių sodyboje rasti milžiniški pumpotaukšliai užaugo beveik iki ketvirtadalio metro aukščio. Kaip visi jauni kukurdvelkiai, dzūkų vadinami „bezdukais”, išdygę Alytaus rajone buvo valgomi bei, žinoma – skanūs. Skaitytojų teigimu, tereikėjo grybus supjaustyti kaip mėsą karbonadui, išmirkyti kiaušinių ir džiuvesėlių ar miltų plakinyje bei pakepti.
Ką gaminti iš didžiųjų kukurdvelkių (langermanijų)?