Afrodiziakas – tai, kas sukelia aistrą mylėti. Afrodiziakais gali būti kvepalai, jūros gėrybės, daržovės, vaisiai, vynas – visa, kas gali pažadinti aistrą. Vieni seniausių žmonėms žinomų afrodiziakų – prieskoniai. Arbatas ir prieskonių mišinius kuriančios bendrovės atstovė išskyrė prieskonius-afrodiziakus, kurie jūsų ruoštai vakarienei suteiks ypatingą kibirkštį.
Aitriosios paprikos
Actekai, inkai ir majai vartojo aitriąsias paprikas kaip maistą ir vaistą. Kraujotakos gerinimui jie ruošdavo čili viralą su cukranendrėmis ir kakava. Aitriųjų paprikų įkaitintas kraujas suteikia kūnui šildantį jausmą nuo gomurio iki pirštų galiukų. Liežuvį deginantis ir kūną bei sielą kaitinantis skonis tinkamas gardinti mėsos ir žuvies patiekalus. Aistros ir energijos vakarui gali suteikti ir kava arba šokoladas su šiuo prieskoniu.
Cinamonas
Tai vienas iš seniausiai Egipte naudojamų prieskonių-afrodiziakų, kuris kurstė faraonų aistrą net ir po mirties. Cinamono lazdeles dėdavo į turtingųjų kapus šalia apeiginių daiktų. Viduramžiais, kai Venecijoje klestėjo prieskonių prekyba, Venecijos karnavalo metu cinamono kvapas sklandydavo ore. Jis pabrėžė aukštą kilmę, prabangą ir visuomenės padėtį. Venecijos kaukių karnavale kartu su nėriniais, perlais, plunksnomis, šilkinėmis kojinėmis ir pirštinėmis, cinamonas buvo viena iš aprangos dalių, kuri kurstydavo intriguojančią naktį. Cinamoną rekomenduojama dėti į vištienos patiekalus, pyragus, ledus. Taip pat jo galima įmaišyti į kavą.
Dašis
Vienas pirmųjų Europoje naudotų afrodiziakų. Jis buvo naudojamas ne tik vietoje pipirų, bet ir kaip priemonė seksualiniam potraukiui didinti. Dašis buvo nesvetimas ir Lietuvos dvaruose. Šį ingredientą didikai naudojo meilės reikaluose, lankydamiesi žmonos (ir ne tik) pataluose. Dašio kartumas didindavo jų galimybių amplitudę. Dėl šios priežasties dašio žvėrienos patiekaluose negailėdavo ir vakarienę savo vyrui ruošdavusios moterys. Jį taip pat galima naudoti daržovių patiekalams, gaminant veršieną ar paukštieną.
Imbieras
Vyriškas afrodiziakas, išblaškantis nerimą, padedantis subalansuoti mintis ir suteikiantis energijos visai dienai (arba vakarui). Į Viduržemio jūros regioną kartu su arabų pirkliais imbieras atkeliavo 700 m. pr. Kr. Šamanai imbiero šaknį naudodavo transo apeigoms. Švelnus imbiero aštrumas, kąsdamas gomurį, priverčia varinėjamą kraują sušildyti visą kūną ir taip sustiprinti vyrišką libido energiją. Imbierą rekomenduojama dėti į mėsos, žuvies patiekalus, duoną, kepinius ar padažus.
Juodasis pipiras
Bene dažniausiai naudojamas prieskonis kasdieninėje virtuvėje. Romėnai ypatingai žavėjosi juoduoju pipiru: jį naudojo ne tik mėsai gardinti, bet ir visoms ligoms, tarp kurių buvo ir lytinis šaltumas, gydyti. Juodasis pipiras taip pat buvo vienas iš pagrindinių vyno pagardų, suteikiantis svaiginančiai deginančio skonio. Pipirą rekomenduojama naudoti mėsos patiekalams, padažams, marinatams.
Šafranas
Krokų žiedų piestelės – ne veltui yra pats brangiausias prieskonis pasaulyje. Daugelio jis vadinamas stipriausiu afrodiziaku. Romos imperijos laikais, siekiant sukelti kuo didesnę aistrą, patalynė, kurioje jaunavedžiai praleisdavo pirmąją povestuvinę naktį, būdavo įtrinama šafranu, apibarstoma lelijų ir šafrano žiedlapiais. Šafrano vandenyje taip pat būdavo skalbiamas jaunosios veido šydas. Norint sustiprinti seksualinę energiją šafranu gardintas maistas ir vynas buvo vartojamas Romos puotose. Šafrano piestelėmis galima suintensyvinti įvairius alkoholinius gėrimus: šampaną, vyną, brendį, viskį ar saldų likerį. Jį taip pat galima sumalti su kavos pupelėmis – taip kava dar labiau tonizuos, suteiks energijos.
Vanilė
Prieskonių karalienė. Kvepianti vanile moteris sužadina aplink esančiųjų teigiamas emocijas ir sustiprina vyriškas galias. Vanilė kvepia itin gundančiai, svaiginančiai, saldžiai apkartusiu aromatu. Vanilę senovės actekai piešiniuose vaizdavo kaip su kavos pupelėmis vartojamą afrodiziaką, kuris teigiamai veikia dvasinę žmogaus būseną, slopina stresą, guodžia, ramina, suteikia saldžios palaimos jausmą. Kvapnioji vanilės ankštis, išskirdama savo kartumą, suteikia itin malonaus aromato saldiems kepiniams, kremams, pudingams ir ledams.
Kokį aromatą rinktis – pataria grožio ekspertė
Aktyvioms – gaivūs aromatai
Gaivius kvapus dažnai renkasi aktyvios, vietoje nenustygstančios moterys. Tokį gyvenimo būdą gyvenančioms moterims gaivūs aromatai suteikia dar daugiau polėkio, kai pradeda grasinti kasdienybės rutina. Gaiviems kvapams dažniausiai yra priskiriami citrusiniai aromatai: laimų, citrinų, greipfrutų ar apelsinų, turintys tonizuojančių savybių. Pasipurškusios jų ryte, tapsite žvalesnėmis, o dieną pradėsite su gera nuotaika.
Citrusinių vaisių aromatai puikiai tiks toms, kurios šv. Valentino dieną su mylimuoju švęs energingai, aktyviai. Jeigu jūsų laukia jauki romantiška vakarienė, jai rinkitės kitą aromatą.
Romantikėms – gėlių aromatai
Vieni iš populiariausių aromatų – įvairių gėlių kvapai: rožių, jazminų, pakalnučių, apelsinmedžių, orchidėjų ir daug kitų. Gėlių aromatą siūloma rinktis tuomet, jeigu norite išryškinti savo romantiškąją pusę. Tačiau gėlių aromatų yra labai daug ir įvairių, todėl svarbu pasirinkti jums patinkantį. Populiariausias – rožių aromatas, kuris yra gana saldus. Jeigu norite kažko subtilesnio, rinkitės jazminų aromatą. Jazminų kvapas atsiskleidžia iš lėto, o saldumas nėra toks intensyvus kaip rožių.
Drąsioms – rytietiški aromatai
Rytietiški, arba kitaip vadinami orientalistiniai, aromatai yra skirti drąsioms, pasitikinčioms savimi moterims. Rytietiški kvapai, tokie kaip cinamono, muskato, gintaro, vanilės, spinduliuoja natūralumu bei aromatine harmonija. Nepaisant to, pasirinkti rytietiškų motyvų turinčius kvepalus yra drąsu – šie aromatai yra labai nutolę nuo tradiciniais laikomų gėlių ar citrusinių vaisių kvapų. Tačiau „rytietiško dvelksmo“ bijoti tikrai nereikia – tai kažkas kitokio, kažkas subtilaus, kažkas išskirtinio. Šv. Valentino dieną apgaubti save drąsiais rytietiškais kvapais rekomenduojama toms, kurios nori spinduliuoti pasitikėjimą savimi arba dar neradusioms savojo Valentino ir įsimylėjėlių dieną ketinančioms pramogauti su draugėmis.
Subtilioms – medžio aromatai
Medžio aromatai moterų dažnai yra pamirštami, tačiau, pasirinkusios tinkamus aromatinio medžio natų turinčius kvepalus, išryškinsite savo moterišką subtilumą. Pušis, ąžuolas, sandalmedis, kedras – iš visų šių medžių yra išgaunami ekstraktai, kurių aromatą sunku apibūdinti. Galima jausti tiek gaivias, tiek saldžias natas, o po kurio laiko išryškėja net ir rytietiški motyvai. Subtilūs – šis žodis geriausiai apibūdina medžio aromatus.
Šie aromatai apgaus tarsi paslapties šydas, todėl puikiai tiks toms, kurios užburtį mylimąjį nori savo moterišku paslaptingumu ir elegancija. Prieš rinkdamosios kvepalus, gerai pagalvokite, ką norite atskleisti: savo asmenybę, o gal tik kažkurią jos pusę. Tai padės ne tik išsirinkti tinkamą aromatą, bet ir sukurti vieningą bei labai aiškų stilių.