Artėjant Šv. Velykų šventei, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektoriai tikrina, kokios kokybės kiaušiniai parduodami Lietuvos miestų ir miestelių parduotuvėse, prekybos centruose, turgavietėse.
Kiaušiniai – vertingi maisto produktai, tačiau moksliniais tyrimais patvirtinta, kad jie yra vieni rizikingiausių gyvūninių produktų. Jų lukštai gali būti užkrėsti salmonelėmis ir kitais mikroorganizmais, todėl nesilaikant veterinarijos bei higienos reikalavimų, kiaušiniai gali tapti užkrečiamųjų ligų priežastimi.
Patikrinimų metu inspektoriai vertina kiaušinių saugą ir kokybę, tikrina, ar jais prekiaujama pagal nustatytus reikalavimus parduotuvėse, turgavietėse.
Didžioji dalis kiaušinių prekybos vietose – saugūs ir kokybiški, tačiau nustatatoma ir pažeidimų – neretai uždraudžiama prekiauti kiaušiniais, kurie būna neteisingai paženklinti ar be įsigijimo dokumentų. Pasitaiko kiaušinių pakuočių falsifikavimo, netinkamo laikymo sandėliuose, parduotuvėse atvejų.
Į ką atkreipti dėmesį renkantis kiaušinius?
Tiek mažuose, tiek labai dideliuose kiaušiniuose yra tos pačios maistinės medžiagos ir vitaminai. Mat visų naminių paukščių – vištų, kalakutų, ančių, žąsų, putpelių – kiaušinių sudėtis mažai skiriasi. Svarbiausia prieš perkant įvertinti kiaušinių išvaizdą ir atkreipti dėmesį, ar jie švarūs, o lukštai neįskilę, be deformacijų, pašalinių medžiagų ar kvapo. Labai svarbu atidžiai perskaityti informaciją, nurodytą etiketėje ar ant pakuotės, kiaušiniai taip pat privalo būti paženklinti individualiu gamintojo kodu.
Kiaušiniai pagal svorį skirstomi į keturias kategorijas, kurios nurodomos ant jų pakuočių: XL — labai dideli (73 g ir didesni), L — dideli (63–73 g), M — vidutiniai (53–63 g), S — maži (iki 53 g). Gali būti supakuoti ir skirtingų A klasės dydžių kiaušiniai, tada nurodoma „skirtingų dydžių kiaušiniai”.
Prekiauti galima tik A klasės kiaušiniais, atitinkančiais kokybės reikalavimus. Ant pakuotės turi būti nurodytas kiaušinių pakavimo įmonės kodas, kokybės klasė, svorio kategorija, vartojimo terminas („Geriausi iki …….data”), nuoroda nupirktus kiaušinius laikyti šaltai. Ant pakuotės arba jos viduje privalo būti paaiškinama gamintojo kodo reikšmė. Tokio kodo ir jo išaiškinimo nereikia nurodyti ūkininkams, laikantiems ne daugiau nei 50 vištų dedeklių.