Ar žinote, kiek maisto išmetame? Atsakymą į šį klausimą buvo galima išgirsti šiandien Alytaus miesto savivaldybėje vykusios diskusijos „Stabdykime maisto švaistymą Lietuvoje“ metu. Pasikalbėti su vietos valdžios, verslo, socialinių organizacijų atstovais apie tai, kaip būtų galima išgelbėti atliekamą ir dažniausiai išmetamą maistą.
Alytaus miesto savivaldybėje surengta apvaliojo stalo diskusija ir praktinės dirbtuvės, kurias Norvegijos ir Europos ekonominės erdvės nevyriausybinių organizacijų programos projekto „Stabdykime maisto švaistymą Lietuvoje“ lėšomis organizavo labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“.
Aktualioje diskusijoje dalyvavo Alytaus miesto savivaldybės vadovai, taip pat Alytaus regiono maisto gamintojai, ūkininkai, prekybininkai, savivaldybių, socialinių įstaigų, valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovai.
Apskritojo stalo diskusija pradėta „Maisto banko“ darbo metodų ir rezultatų pristatymu. Šią informaciją susirinkusiems pateikė „Maisto banko“ l. e. p. direktorius, komunikacijos ir plėtros vadovas Vaidotas Ilgius.
Pasak V. Ilgiaus, Europos Komisijos duomenimis, Lietuvoje kasmet išmetama 581 tūkst. tonų maisto, o iš viso Lietuvoje skursta daugiau kaip 600 tūkst. žmonių, tai yra kas penktas šalies gyventojas. „Maisto bankas“ siekia suvienyti jėgas ir vartojimui tinkamą atliekamą maistą perduoti skurstantiems maitinti.
Labdaros ir paramos fondo „Maisto bankas“ maistą dažniausiai surenka iš prekybos tinklų, logistikos centrų, maitinimo įstaigų. Per dieną surenkamos apie 2–4 tonos maisto. Jį surenka ir išdalija 46 Lietuvos miestuose įsikūrusių 500 organizacijų darbuotojai.
Per metus „Maisto bankas“ surenka beveik pusšešto milijono porcijų maisto, kuriuo aprūpinami 205 tūkst. gyventojų. Taigi šiuo metu tik kas trečias vargstantis Lietuvos žmogus gauna maisto paramą.