Šią savaitę Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektoriai dėl grubių higienos pažeidimų, taip pat dėl vartotojams siūlytų įsigyti neaiškios kilmės, su pasibaigusiais tinkamumo vartoti terminais maisto produktų laikinai uždraudė vykdyti veiklą penkioms maisto tvarkymo įmonėms. Dirbti negalės Lazdijų rajone Padumblių kaime įsikūrusi kaimo turizmo sodyba „5 sezonas”, Alytaus rajono Pivašiūnų kaimo parduotuvė „Dausima”, parduotuvė degalinėje, esanti Kaišiadorių rajone Migonių kaime, Žiežmarių parduotuvės, priklausančios A. Vitkūnienei, kulinarijos skyrius ir kebabinė „Alanija kebab” Alytuje.
Patikrinimų metu nustatyta, kad šiose įmonėse patiekalų gaminimo ir maisto produktų laikymo sąlygos kelia riziką vartotojų sveikatai. Štai A.Praškevičiaus įmonei priklausančioje degalinės parduotuvėje (Kaišiadorių raj., Migonių k.) buvo prekiaujama obuolių skonio sidru su pasibaigusiu tinkamumo vartoti terminu, nesudarytos sąlygos darbuotojų rankų higienai palaikyti, naudotis tualetu, nebuvo priemonių maisto ruošimo paviršių valymui ir dezinfekavimui.
A.Vitkūnienės parduotuvėje (Kaišiadorių r., Žiežmariai), kurioje šildomi ir kepami kulinarijos pusgaminiai bei kiti patiekalai, rasta produktų, kurių gamintojas ir kilmės šalis nėra aiškūs. Neparengtos gaminamų patiekalų receptūros, technologiniai aprašymai. Tad šioje parduotuvėje laikinai uždrausta kepti kulinarijos gaminius.
Ne vienas grubus pažeidimas nustatytas ir parduotuvėje „Dausima” (Alytaus r., Pivašiūnų k.). Čia maisto produktais prekiauta pažeidžiant gamintojo nurodytas laikymo sąlygas – prekybos salėje ir sandėlyje temperatūra buvo net 31 laipsnis karščio, nors daugelis produktų galėjo būti laikomi ne aukštesnėje kaip 20 laipsnių temperatūroje. Be to, sandėlio patalpose pažeista lubų, sienų, grindų danga, o tai palanki terpė pelėsiui veistis.
Kaimo turizmo sodyboje „5 sezonas” (Lazdijų r., Padumblių k.) taip pat buvo dirbama nesilaikant higienos ir kitų reikalavimų: rasta neženklintos, neaiškios kilmės smulkintos mėsos, trūko priemonių darbuotojų rankoms, gamybos paviršiams dezinfekuoti, patalpoje, kur gaminamas maistas dūzgė musės, atsakingi darbuotojai negalėjo pateikti savikontrolės žurnalų, geriamojo vandens cheminių rodiklių tyrimo protokolo, gaminamų patiekalų technologinių aprašymų.
Dar viena antisanitarinėmis sąlygomis maistą ruošusi viešojo maitinimo įstaiga – bendrovės „Virgaita” kebabinė „Alanija kebab” (Alytus, Pulko g. 24). Kebabai buvo ruošiami nesant nei šalto, nei karšto vandens, savavališkai išplėstose nešvariose, nenaudojamos taros prikrautose patalpose. Svarbu, kad įmonė nepašalinusi paskutiniojo patikrinimo metu nustatytų pažeidimų.
Šių įmonių savininkams nurodyta saugiai sunaikinti neaiškios kilmės ar su pasibaigusiais vartoti terminais produktus, pašalinti kitus trūkumus. Kada parduotuvės, kebabinė ir kaimo turizmo sodyba vėl galės dirbti, nuspręs VMVT inspektoriai, patikrinę, ar ištaisyti nustatyti trūkumai.
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos informacija