Alytaus kolegija, atlikusi rinkos analizę ir anketinę didžiųjų prekybos, maisto gamybos įmonių ir asociacijų apklausą, nustatė, kad įmonėms ypatingai trūksta viduriniosios grandies maisto technologijų krypties specialistų, galinčių kartu turėti maisto gamybos technologijų, jo tvarkymo prekybos įmonėse, maisto ir aplinkos saugos, pirminės apskaitos bei rinkodaros kompetencijų. Jas įgijęs ir patobulinęs, specialistas po atitinkamo laiko, dirbdamas prekybos ar gamybos įmonėje, galės tapti potencialiu tos įmonės vadovu.
Studijuodamas kolegijoje, studentas praktikų metu įmonėse įgyja daug profesinių kompetencijų, kurias vėliau sėkmingai panaudoja rengdamas baigiamąjį darbą, o ir vėliau įsidarbinęs.
Didieji prekybos centrai, siekdami sutrumpinti maisto produktų kelią iki galutinio vartotojo, šalia prekybos salės įrengia ir gamybos – mėsos, kulinarijos, konditerijos ir kitus cechus. Todėl toje pačioje vietoje vykdant ir gamybą, ir prekybą, be jokios abejonės, pageidautina turėti kompetencijų, apibrėžiančių tiek maisto technologijos, tiek saugos bei prekinio paruošimo ribas.
Įvertinę blogėjančią statistinę mūsų šalies žmonių, ypač vaikų, sveikatos būklę ir ateities maisto vartojimo perspektyvas, bendradarbiaudami su Vilniaus universitetu (VU) ir Kauno technologijos universiteto (KTU) mitybos ir maisto technologijų specialistais, ryžomės kurti visiškai naują mūsų kolegijoje profesinio bakalauro studijų programą – maisto produktų technologija.
Į šios programos studijų planą įtraukiame tokius aktualius ir reikšmingus bei įdomius studijoms dalykus kaip funkcionalusis maistas, sveikatai palankios mitybos pagrindai, molekulinė kulinarija, pasaulio kulinarinis paveldas, aukštoji gastronomija, žaliavalgystė, karjeros planavimas ir kt.
Kad kurti naujus ir sveikatai palankius maisto produktus, specialistas turi gerai nusimanyti apie kiekvieno maisto komponento poveikį žmogaus organizmo funkcijoms. Todėl naujoje studijų programoje bus nagrinėjamos maisto chemijos sąsajos su žmogaus fiziologija.
Kitų aukštųjų mokyklų panašiose studijų programose maisto gamybos technologijos tarsi atsietos nuo žmogaus – pagrindinio maisto vartotojo. Ypatingą vaidmenį kuriant naujas maisto technologijas vaidina ryšių tarp mitybos ir žmogaus genetinės informacijos nagrinėjimas. Todėl naujoje studijų programoje per atitinkamų dalykų dėstymą daugiau dėmesio skirsime santykiui tarp vartotojo ir maisto funkcinių savybių.
Nusprendėme naujoje studijų programoje maisto technologijas nagrinėti neatsiejamai nuo Lietuvos kulinarinio paveldo. Kadangi pagal oficialią statistiką penktadalis maisto sugadinama po jo gamybos technologinio proceso pabaigos, t.y. jį pakuojant, transportuojant, paskirstant, tvarkant prekyboje, todėl nusprendėme pagal naują studijų programą studentams suteikti daugiau kompetencijų, padėsiančių apsaugoti maisto produktus juos tvarkant prekybos įmonėse, turguose bei viešojo maitinimo įmonėse.
Alytaus kolegija, puoselėdama tamprias bendradarbiavimo su socialiniais partneriais tradicijas, ieško būdų kaip tobulinti, atnaujinti ar sukurti visai naujas, aktualias ir paklausias studijų programas, kad pagal jas parengtų absolventų kompetencijos atitiktų laikmečio rinkos pokyčius ir darbdavių poreikius.
Šiuo atveju pilnai panaudosime kolegijos vadybos ir administravimo katedros sukauptą patirtį realizuojant verslo vadybos, prekybos vadybos studijų programas bei akademinius resursus. Turimais duomenimis, mūsų mieste yra didelis maisto technologijų, maisto saugos, visuomenės sveikatos, prekybos specialistų praktikų potencialas, kurį pilnai galima pritraukti ir naudoti rengiant minėtos krypties specialistus.
Kurdami naują – maisto produktų technologijos – studijų programą, įvertinome ir tai, jog apie 30 proc. Pietų Lietuvos regiono – Alytaus profesinio rengimo centre, Druskininkų amatų mokykloje, Veisiejų technologijos ir verslo mokykloje, Simno žemės ūkio mokykloje, Daugų technologijos ir verslo mokykloje, Varėnos technologijos ir verslo mokykloje, Aukštadvario žemės ūkio mokykloje, Marijampolės profesinio rengimo centre ir kitose profesinėse mokyklose parengtų absolventų toliau pagal pasirinktą maisto krypties studijų programą studijas tęsia kitose šalies aukštosiose mokyklose.
Siekdami sumažinti jaunimo nutekėjimo iš Dzūkijos tendencijas, bandysime sudaryti sąlygas maisto technologijų profesinio bakalauro kvalifikacijos siekti mūsų mieste. Tuo labiau, kad Alytus gali užtikrinti tiek gamybinės, tiek prekybinės aplinkos panaudojimą minėtų profesinių kompetencijų įgijimui, o ir verslo kūrimui čia sąlygos palankios.
Galvodami apie tuos, kurie įgytas kompetencijas sieks realizuoti užsienyje, įsiliedami į tenykštes maisto pramonės ar prekybos įmones ar kurdami savo verslą, į naują studijų programą įtraukėme profesinės užsienio kalbos dalyką.
Kadangi vartotojų poreikiai yra lemiamas veiksnys kuriant naujas technologijas ir ateities maistą, didelį dėmesį skirsime gyventojų nuomonės, pomėgių, mitybos įpročių, gastronomijos tendencijų, bendriesiems rinkos tyrinėjimams atlikti.
Šioje srityje kolegija turi didelę patirtį vystydama mokslo taikomąją veiklą bei atlikdama užsakomuosius tyrimus. Be to, praktiniams tikslams planuojame efektyviai panaudoti kolegijos maisto ruošimo bloko patalpas, įrangą bei specialistus.
Be jokios abejonės, studijų programos populiarumą didele dalimi lems akademinis personalas. Todėl jau šiandien vedame derybas su kai kuriais VU universiteto visuomenės sveikatos instituto, biochemijos instituto, KTU maisto instituto mokslininkais, galinčiais savo moksline bei praktine patirtimi prisidėti prie šios studijų programos realizavimo, rengiant specialistus ateities maisto technologijų kūrimui, gamybai bei tvarkymui. Tikimės ir maisto srities gamybininkų ir prekybininkų praktikų paramos. Į naujai akredituotą maisto produktų technologijos studijų programą priėmimas – vyksta.
Sigitas Naruševičius,
Studijų programos rengimo grupės vadovas,
lektorius, finansų ir buhalterinės apskaitos katedros vedėjas