Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja, kad nuo vasario 14 d. įsigaliojo Europos Komisijos sprendimu patvirtintos gairės dėl sveikatinimo teiginių maisto produktų ženklinime naudojimo. Šios gairės – tai praktinis ir detalus vadovas maisto produktų gamintojams ir pardavėjams, kaip teisingai pateikti sveikatinimo teiginius maisto produktų etiketėse. Minėtame dokumente aiškiai apibrėžiama, kokiais konkrečiais atvejais ant maisto produktų pakuočių galimi vienokie ar kitokie sveikatinimo teiginiai.
Nuo šiol, norint vartoti leistiną sveikatinimo teiginį, maisto produktų ženklinimo etiketėse privalės būti pateikta informacija apie subalansuotos mitybos, sveiko gyvenimo būdo svarbą, taip pat nurodytas galimas suvartoti produktų kiekis bei vartojimo būdas. Be to, privalės būti informacija asmenims, kuriems reikėtų vengti šių produktų, ir įspėjimas dėl galimo pavojaus sveikatai, suvartojus pernelyg daug sveikatinančių produktų. „Įrodyta, kad augaliniai steroliai 7–10 % mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Teigiamas poveikis atsiranda per dieną suvartojant 1,5–2,4 g augalinių sterolių. Vartoti 2–3 savaites“
Minėtame dokumente taip pat išsamiai paaiškinta, kaip naudoti nesudėtingus ir vartotojams patrauklius teiginius apie nekonkrečią produktų naudą sveikatai ar gerai savijautai. Tokie teiginiai, kaip „gerai sveikatai“, „sveikesniam gyvenimui“ ir pan. galės būti vartojami tik tais atvejais, kai kartu su jais bus pateikiami įvertinti ir leidžiami vartoti sveikatinimo teiginiai, pavyzdžiui: „Kalcis reikalingas normaliai kaulų būklei palaikyti“, „Vitaminas A svarbus normaliai odos būklei palaikyti“ ir kt.
Šios nuostatos bus taikomos ne tik ženklinant maisto produktus, bet ir reklamuojant juos internete, radijuje, televizijoje ar spaudoje. Kai reklamoje bus teigiama ar užsimenama, kad esama ryšio tarp reklamuojamo maisto produkto (ar vienos jo sudedamųjų dalių) ir sveikatos, turės būti užrašas ar balsu skaitomas tekstas: „Svarbu įvairi ir subalansuota mityba bei sveikas gyvenimo būdas“.
,,Norėtųsi priminti vartotojams, kad remiantis Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijomis, pagrindiniai sveikos mitybos principai yra įvairumas, subalansuotumas ir saikingumas. Net ir organizmui būtina maisto medžiaga, jeigu jos vartojama per daug, gali turėti neigiamą poveikį sveikatai”, – teigė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Ona Sužiedelytė.
Faktai ir skaičiai:
– 2008 metais, įgyvendinant Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 1924/2006 nuostatas, Europos maisto saugos tarnybos (EFSA) įvertinimui buvo pateikta daugiau nei 40 tūkstančių įvairių sveikatinimo teiginių.
– Per pastaruosius 3 metus EFSA mokslininkai įvertino 2037 teiginių mokslinį pagrįstumą.
– Oficialiai leista vartoti tik 241 sveikatinimo teiginį. Daugiausiai pagrįstais pripažinta teiginių apie vitaminų ir mineralinių medžiagų teigiamą fiziologinį poveikį žmonių sveikatai. Vien apie cinką jų yra 18, apie vitaminą C – 15 (pvz. „Vitaminas C yra svarbus normaliai imuninės sistemos veiklai“) ir kt.
– Didžiosios dalies – 1796 pateiktų vertinti teiginių vartoti neleista, nenustačius ryšio tarp deklaruojamo teigiamo poveikio ir sveikatos.