Kūčių tarsi neįsivaizduojame be kūčiukų. Jie Dzūkijoje neretai vadinami kleckučiais, kitur – sližikais, prėskučiais, skrebučiais, riešutėliais, barškučiais, parpeliukais, buldikais. Su Alytausgidas.lt skaitytojais anksčiau savo patiekalais ir jų gamybos paslaptimis besidalindavusios Puodų Žonglierės patarimas, kaip kūčiukų išsikepti patiems.
Kūčiukams kepti naudojame:
20 g šviežių mielių,
160 ml šilto vandens,
žiupsnelį druskos,
pusę šaukšto cukraus,
500 g miltų,
porą šaukštų aguonų,
porą šaukštų aliejaus
(pagal skonį – jeigu ne saulėgrąžų, tai alyvuogių, kukurūzų, rapsų, sezamo ar pan.)
Mieles su cukrumi verčiame į dubenį su šiltu vandeniu (ne į pieną – juk per Kūčias negalima valgyti pieno produktų, kiaušinių, todėl jų čia nėra) ir maišome tol, kol mielės visiškai ištirps.
Ištirpdę mieles į jas įsijojame miltus, minkydami supilame aliejų ir aguonas ir išminkę paliekame šiltai kol mūsų tešlos padvigubės. Tai trunka apie valandą.
Perminkome tešlą, imdami po maža gabaliuką, tarp delnų trindami padarome „virvelę”, kurią supjaustome centimetro ilgio gabaliukais ir dedame į skardą.
Prisiminkime, kad tešla – mielinė, kūčiukai išsipūs. Šauname į 180 laipsnių karščio orkaitę, kepame kol iškeps ir gražiai paruduos.