Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad Druskininkuose pradėtas skubus pranešimo apie apsinuodijimą maistu tyrimas. Vartotojo pranešime teigiama, kad po praėjusį savaitgalį viešbučio „Europa Royale Druskininkai“ restorane vykusio vestuvių pokylio, dalis žmonių susirgo. Visi nukentėję asmenys skundėsi panašiais į apsinuodijimą maistu sveikatos sutrikimais: viduriavimu, pykinimu, vėmimu, bendru silpnumu, keletas susirgusių asmenų kreipėsi į medikus.
Druskininkų valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai nedelsdami patikrino viešbučio „Europa Royale Druskininkai“ restorano (Vilniaus al. 7, Druskininkai) maisto ruošimo patalpas. „Patikrinimo metu nustatyta, kad restorane neužtikrinamas maisto produktų atsekamumas – tikrinimo metu rasta daugiau kaip 26 kg įvairių nesuženklintų pusgaminių, o be šios informacijos nėra galimybių nustatyti, kada pusgaminiai pagaminti, koks jų tinkamumo vartoti terminas. Be to , rasta beveik 9 kg įvairių maisto produktų su pasibaigusiu tinkamumo vartoti terminu“, – sakė Druskininkų valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausioji maisto produktų inspektorė Inga Žilevičienė.
Specialistės teigimu, restorano darbuotojai nesilaikė ir maisto produktų laikymo taisyklių – žalios mėsos šaldytuve buvo laikomi pagaminti patiekalai, žalių daržovių pirminio paruošimo patalpoje – iškeptas apkepas, taip sudarant galimybes kryžminei taršai. Patikrinimo metu paaiškėjo, kad dalis restorano darbuotojų dirbo laiku nepasitikrinę sveikatos, neišklausę higienos žinių kurso. Be to naudojamas nepilnai paženklintas maisto gaminimo ir patalpų valymo inventorius, dalis inventoriaus maistui gaminti – nepakankamai išplautas, netinkamai tvarkomos maisto atliekos, netiksliai ir nepilnai parengti patiekalų technologiniai aprašymai.
Tikrinimo metu atrinkti ir į Nacionalinį maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutą tyrimui išsiųsti geriamojo vandens, žaliavų, patiekalų mėginiai, ploviniai nuo gamybinių paviršių. I. Žilevičienės teigimu, vestuvių dalyviai vaišinosi pačių atsineštu tortu, o tiriant apsinuodijimo maistu atvejus, tai taip pat laikoma padidintos rizikos faktoriumi. Dėl nustatytų pažeidimų įmonės atsakingam asmeniui taikyta piniginė nuobauda ir nurodyta sunaikinti per 35 kg nesuženklintų pusgaminių ir maisto produktų su pasibaigusiu tinkamumo vartoti terminu. Įmonei nurodyta atlikti generalinį visų patalpų ir įrangos valymą bei dezinfekciją.
Visuomenės sveikatos centro duomenimis, oficialiai patvirtinta informacija apie 3 susirgusius asmenis, tačiau bendras susirgusiųjų skaičius ir apsinuodijimą sukėlusio mikroorganizmo tipas kol kas tikslinami. Atvejo tyrimas tęsiamas, o Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba prašo pobūvio dalyvius, jaučiančius į apsinuodijimą maistu panašius sveikatos sutrikimus, nedelsiant kreiptis į šeimos gydytoją.