Šeštadienis, 3 birželio, 2023
  • Kontaktai
  • Lauko reklama Alytuje
Alytausgidas.lt
SKELBIMAI
RENGINIAI
No Result
View All Result
  • Dzūkija
    • Alytus
    • Alytaus rajonas
    • Druskininkai
    • Lazdijai
    • Varėna
  • Aktualijos
    • Jaunimas
    • Švietimas
  • Verslas
  • 112
    • Eismas
    • Nelaimės
  • Sportas
    • Krepšinis
    • Futbolas
    • Rankinis
    • Lengvoji atletika
    • Kitos sporto šakos
  • Transportas
  • Videoreportažai
  • Laisvalaikis ir kultūra
  • Politika
  • Skelbimai
Alytausgidas.lt
  • Dzūkija
    • Alytus
    • Alytaus rajonas
    • Druskininkai
    • Lazdijai
    • Varėna
  • Aktualijos
    • Jaunimas
    • Švietimas
  • Verslas
  • 112
    • Eismas
    • Nelaimės
  • Sportas
    • Krepšinis
    • Futbolas
    • Rankinis
    • Lengvoji atletika
    • Kitos sporto šakos
  • Transportas
  • Videoreportažai
  • Laisvalaikis ir kultūra
  • Politika
  • Skelbimai
TIESIOGIAI
RENGINIAI
No Result
View All Result
Alytausgidas.lt
No Result
View All Result
Home Dzūkija Alytus

Kokios Joninės be šašlyko

2012-06-22
in Alytus, Dzūkija
0
Kokios Joninės be šašlyko
Dalintis

Nors orų prognozės nelabai džiuginančios, tikriausiai savaitgalį ne vienas vis tiek planuojate dumti kur nors arčiau gamtos. Na, o vakaras gamtoje be sultingų ant laužo kepamų šašlykų beveik neįsivaizduojamas. Juk smagu gurkšnoti arbatą ar vyną, maloniai šnekučiuotis su bičiuliais ir stebėti smagiai čirškančius kepsnius. Kad šašlykai pavyktų puikiai, siūlome keletą patarimų.

Pirmas žingsnis – išsirinkti mėsą

Svarbiausia šašlykams – mėsa. Kuo kokybiškesnę rinksitės, tuo rezultatas bus geresnis. Šašlykams tinka kiauliena, aviena, veršiena. Rečiau jie gaminami iš jautienos (nes būna kietoki). Vištienos šašlykai skanūs ir lengvai marinuojami, bet marinuota vištiena tampa trapi, tad labiau tinkama verti ne ant iešmo, o kepti ant grotelių. Svarbiausia, kad mėsa būtų šviežia, prieš tai neužšaldyta ir ne per seno gyvulio. Tiesa, netinka ir ką tik paskersto gyvulio mėsa- turėtų būti nors porą dienų pastovėjusi.

Mūsų sąlygomis kepti ant iešmo virš žarijų dažniausiai renkamasi kiauliena. Kokia jos dalis – skonio reikalas. Vieni labiausiai mėgsta sprandinę, antri visada renkasi išpjovą, treti – kumpį, mentę…  Būtų geriausia, jei mėsa šašlykams nebūtų nei visai liesa, nei labai riebi. Ideali – raumenys su trupučiu lašinukų.

Kur kas geriau mėsą marinuoti patiems nei taupyti laiką ir pirkti jau paruoštą kepti. Gatavų šašlykų negali patikrinti nei skonio, nei mėsos šviežumo.

Kiek pirkti mėsos? Priklauso nuo valgytojų. Vidutiniškai žmogui kulinarai skaičiuoja apie 250-300 g šviežios mėsos. Bet jei žinote, kad kompanijoje bus rimtų valgytojų,  reikėtų skirti apie 400 g mėsos.

Antras žingsnis – marinuoti

Tinkamai marinuota mėsa tampa minkštesnė, sultingesnė, gardesnė, trumpiau kepa. Marinatas turėtų saikingai apsemti mėsą – nereikia, kad kepsniai marinate plauktų. Prieš kepant mėsos gabaliukus galima nusausinti (lengvai patapšnojant popieriniu rankšluosčiu), nes šlapia mėsa blogiau apskrunda. Tačiau jei mėsa atrodo pernelyg sausa, galima ją jau kepant apšlakstyti trupučiu aliejaus. Marinuojama emaliuotame arba stikliniame inde, netinka aliumininis.

Kiek laiko marinuoti? Įgudęs gruzinas ar turkas nuostabaus skonio itin sultingus šašlykus sugeba iškepti ir iš viso nemarinavęs: nuperka tinkamos mėsos, tinkamai ją supjausto – gero dydžio gabalais, įtrina prieskoniais, kurį laiką paminko ir viskas – kepa, kartais net leisdamas ugniai palaižyti mėsą. Bet kai mėginsite savarankiškai viską pakartoti, greičiausiai neišeis taip gardžiai, kaip jam. Burtai? Kas žino, gal. O gal greičiau patirtis ir gera nuojauta…

Dar prieš kokius dešimt metų šašlykus marinuodavome tik actu. Skiesdavome jį vandeniu, dėdavome prieskonių (laurų lapelų, druskos, pipirų), įpjaustydavome svogūnų žiedų ir marinate mėsą palikdavome mažiausiai pernakt. Dabar šašlykams marinuoti vis dažniau renkamės kefyrą, mineralinį vandenį, majonezą, pomidorų padažą, vyną, citrinų sultis… Tuomet nereikia ilgai laukti, užtenka palaikyti valandą dvi ir jau galima kepti – mėsa bus sultinga, gardi, greitai iškeps. Taip pat šiais laikais visi žino, kad druska, beriama iš anksto, ištraukia iš mėsos sultis, todėl mėsą sūdyti reikia prieš pat kepant (galima net ir jau iškepusią).

Keli populiarūs marinatai

Šiuose marinatuose pamirkytą mėsą galima kepti jau po valandos ar kelių. Tiesa, taip užmarinuota mėsa vėsioje patalpoje gali pastovėti ir per naktį.

  • • Kefyras, smulkiai pjaustyti (tarkuoti) svogūnai, prieskoniai, pipirai, druska.
  • • Šviežiai spaustos citrinų sultys (arba pjaustytos citrinos), pipirai, prieskoniai, pjaustyti svogūnai, druska.
  • • Majonezas, prieskoniai, druska, pjaustyti svogūnai.
  • • Citrinų sultys, garstyčios, skystas medus, grūsti česnakai, aitrieji pipirai.
  • • Obuolių sultys, medus, sojų padažas, druska.
  • • Granatų sultys, pjaustyti svogūnai, citrinų sultys (arba raudonojo vyno actas), druska, pipirai.
  • • Apelsinų sultys, medus, sojų padažas, baltas vynas, aitrieji pipirai, grūsti česnakai, prieskoninės žolelės (šis marinatas ypač tinka paukštienai).
  • • Pomidorų sultys, aštrus pomidorų padažas, prieskoninės žolelės, druska.
  • • Alus, garstyčios, prieskoninės žolelės, druska.

Jei mėsą su prieskoniais ir pasirinktu skysčiu – citrinų, granatų sultimis, kefyru, mineraliniu vandeniu ir pan. kokias 5-10 min pirštais paminkysite, ją galėsite kepti ir iš karto.

Trečias žingsnis – kepti

  • • Šašlykams kepti netinka spygliuočių malkos. Geriausia anglis ruošti iš vaismedžių, liepų, ąžuolų, beržų (pastarųjų – būtinai be žievės) malkų. Malkos turėtų būti sausos, nesutręšusios, nesupuvusios.
  • • Ruošiant žarijas šašlykams, laužo nereikėtų įkurti sintetinėmis priemonėmis – degiuoju skysčiu, benzinu.
  • • Žarijos paruoštos kepti tada, kai nebeliepsnoja ir kai ranką virš jų galite išlaikyti apie tris sekundes.
  • • Mažesnius mėsos gabaliukus galima kepti ir virš kaitresnių žarijų, didesni turi kepti ilgiau, todėl jiems reikia ne tokios aukštos temperatūros.
  • • Visų geriausia mėsą verti ant metalinių iešmų. Galima ir ant medinių, tik juos prieš tai būtina išmirkyti vandenyje.
  • • Mėsos gabaliukai ant iešmų veriami išilgai raumenų, turi laikytis tvirtai, nekyboti.
  • • Kepančių šašlykų neturėtų liesti ugnis, ją įsiplieskusią reikia užgesinti vynu, alumi, vandeniu ar marinatu. Tiesa, kai kurių patyrusių šašlykų meistrų negąsdina retsykiais lauže pasirodanti liepsna – jie pasukioja mėsą virš jos, paskui patraukia… Šašlykams kepti netinka dūmai. Idealu – kaip reikiant įkaitusios, neliepsnojančios ir nerūkstančios anglys.
  • • Svarbu šašlykų neperkepti – patikrinkite įpjaudami: jei pasirodo skaidrios sultys – galima valgyti. Maždaug 3×3 cm mėsos kubeliai kepa vidutiniškai 20 min.
    • Šašlykai kepdami nelips prie iešmų, jei pastaruosius, prieš verdami mėsą, patepsite aliejumi arba patrinsite česnakais.

      Alytausgidas.lt rekomenduojamas  ir patikrintas receptas

      Tikrasis šašlykas. 1 kg mėsos reikia supjaustyti 8-10 cm ilgio ir 4-5 cm storio luiteliais, pagardinti trupučiu druskos ir armėniškais chorovacų prieskoniais, kurie žinomi nuo senų senovės ir per daugelį metų save pateisino: džiovintais bazilikais, džiovintomis mėtomis, malta saldžiąja raudona paprika ir maltais juodaisiais pipirais. Po to griežinėliais supjaustyti du svogūnus, užberti ant mėsos, viską išmaišyti ir gerai sumaigyti. Norint gauti rūgštesnės mėsos skonį, prieš maigant išspausti ant mėsos vienos citrinos sultis. Taip paruoštą mėsą palikti vienai valandai marinuotis.

 

 

DalintisSiųsti
SKAITYTI KOMENTARUS (0)

Video rekomendacijos

Taip pat skaitykite

112

Sučiupo Lazdijų rajono ir Alytaus miesto gyventojus
Šepečius gabenęs vilkikas Lazdijuose įkliuvo su kitu kroviniu
Automobiliu įsirėžė į sodybos pastato sieną
Į areštinę išsiųstas kanapes nepilnamečiams Alytuje pardavinėjęs vyras FOTO

Laisvalaikis ir kultūra

Vasaros sezoną Varėna atidarys ne tik skambiai, tačiau ir skaniai ŠEŠTADIENĮ. ŠVENTĖS PROGRAMA
Į Alytų atvyksta žingsnių milijonieriai, kviečiantys eiti ir už tai apsipirkti ŠEŠTADIENĮ
Lazdijų „Pasienio fiesta“ šiemet – danguje ir žemėj, vandeny ŠEŠTADIENĮ. ŠVENTĖS PROGRAMA
„,Adamkiada“: į sporto ir meno varžybas Butrimonyse vėl rinkosi Adamkų globotos Lietuvos mokyklos FOTO

Aktualijos

„,Adamkiada“: į sporto ir meno varžybas Butrimonyse vėl rinkosi Adamkų globotos Lietuvos mokyklos FOTO
Paraiškų daugiabučiams atnaujinti Alytus, Mažeikiai ir Panevėžys pareikė tiek pat
Narkotikai mokyklose: ką gali padaryti bendruomenė?
Lietuvoje numatoma atnaujinti keliaujančiųjų patikrinimus muitinėse

Alytus

Į Alytų atvyksta žingsnių milijonieriai, kviečiantys eiti ir už tai apsipirkti ŠEŠTADIENĮ
Maudymosi sezonas prasideda – prie abiejų Dailidžių jau budi gelbėtojai
Susipažinkite su alytiškių iniciatyvų projektu „Padaužų aikštelė“
Investuotojai užbaigė beveik metus trukusį „Alkestos“ įsigijimo sandorį

Alytaus rajonas

„,Adamkiada“: į sporto ir meno varžybas Butrimonyse vėl rinkosi Adamkų globotos Lietuvos mokyklos FOTO
Šimto metų sulaukusi buvusi mokytoja ilgo gyvenimo paslaptį išdavė merei
Joninių ir kitos šventės Alytaus rajone BIRŽELIO RENGINIŲ PROGRAMA
Maudynėms vandens kokybė – tinkama

Dzūkija

Vasaros sezoną Varėna atidarys ne tik skambiai, tačiau ir skaniai ŠEŠTADIENĮ. ŠVENTĖS PROGRAMA
Sučiupo Lazdijų rajono ir Alytaus miesto gyventojus
Į Alytų atvyksta žingsnių milijonieriai, kviečiantys eiti ir už tai apsipirkti ŠEŠTADIENĮ
Lazdijų „Pasienio fiesta“ šiemet – danguje ir žemėj, vandeny ŠEŠTADIENĮ. ŠVENTĖS PROGRAMA

Verslas

Alytuje augančiai įmonei – tarptautiniai įvertinimo sertifikatai
Investuotojai užbaigė beveik metus trukusį „Alkestos“ įsigijimo sandorį
Nemuno valymo darbai Birštone artėja link pabaigos: tikimasi sulaukti gerokai daugiau ir laivų, ir turistų
Alytuje vyks originalus verslo klubo gimtadienis – šventinis „Kaukių baliaus“ fotoparodos atidarymas

Videoreportažai

Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos abiturientai šokio žingsniu atsisveikino su mokykla VIDEO. FOTO
Jotvingių gimnazijos abiturientai paskutinį skambutį paminėjo masiniu šokiu VIDEO. FOTO
Trikojo statymo tvarka vairuotojui priminė milicijos laikus VIDEO. FOTO
„Tyliuoju“ asfaltu Santaikos ir Ulonų gatvėse vėl riedės sunkvežimiai? VIDEO. FOTO

Politika

Alytaus miesto politikai padidino kainas už pailgintos dienos grupes ir vaikų maitinimą
Skelbia, kuriomis dienomis priims rajono gyventojus
Savivaldybės vadovų komandą papildė L. Ivašauskienė
Vietoje Likiškėlių mikrorajono, darželinukus teks vežioti į Pirmąjį Alytų? VIDEO

Sportas

„,Adamkiada“: į sporto ir meno varžybas Butrimonyse vėl rinkosi Adamkų globotos Lietuvos mokyklos FOTO
Alytiškis rungtyniaus LKL naujokų komandoje
Lietuvos krepšininkai Alytuje žais su pasaulio čempionato šeimininkus įveikusia rinktine
Daugiškis laimėjo dar vieną pasaulio taurės varžybų auksą
  • Darbas Alytuje
  • Kopėčios
  • Kosmetika
  • Adidas batai
  • KET bilietai
  • Paskola verslui
  • namams24.lt
  • auksoisparduotuve.lt
  • beta.lt
  • grupinis.lt
  • Baldai internetu
  • Sportuojantys.lt
  • referatai
  • Greitos skyrybos internetu – skyrybų advokatai
  • drekintuvas
  • fotoepiliatorius
  • irigatorius
  • Nebegėda
  • O.D.A.
  • Courseplay FS22
  • Buitinės technikos remontas
  • grozioakademija.lt
  • venusCBD aliejus
  • terasustatyba.lt
  • indigroup.lt.
  • garažo vartai
  • personalo atranka
  • Lelo
  • Giluminiai vandens siurbliai
  • esta viza
  • SitAndGo
  • bobutespaskola.lt
  • SEONETA
  • muresta.lt
  • Bigbank
  • www.klipshop.lt
  • Aulinukai
  • Srotas24
  • Zuza.lt – prekybos centras internete
  • signeda.lt
  • Internetinių svetainių kūrimas

© 2022 Alytausgidas.lt - Populiariausias Dzūkijos portalas

No Result
View All Result
  • Pagrindinis
  • Dzūkija
  • Aktualijos
  • Laisvalaikis ir kultūra
  • Sportas
  • 112
  • Verslas
  • Videoreportažai
  • Įdomu
  • Skelbimai
  • Pranešk naujieną

© 2022 Alytausgidas.lt - Populiariausias Dzūkijos portalas