Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) patikrino pieną ir pieno produktus (varškė, sūriai, grietinė) gaminančius ūkius. Tikrinami buvo ūkiai, turintys leidimus gaminti pieno produktus ir pardavinėti juos tiesiogiai vartotojams. Inspektoriai atrinko 50 pieno ir jo produktų mėginių iš 47 ūkių visoje Lietuvoje, tarp jų – ir Alytaus rajone.
Mėginiai buvo ištirti Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto laboratorijoje dėl stafilokokų (S.aureus) ir šių bakterijų išskiriamų kenksmingų medžiagų – enterotoksinų kiekių. Tirtuose žalio pieno mėginiuose buvo nustatyti nedideli stafilokokų kiekiai – nuo 60 iki 1 tūkst. 200 ksv/g, kai pagal higienos normą jų gali būti iki 2 tūkst. ksv/g. Pagamintuose pieno produktuose šių bakterijų nebuvo aptikta.
„Atlikti tyrimai parodė, kad ūkininkų pagaminta pieno produkcija yra saugi. Žinoma, mėgstantiems vartoti žalią pieną, visuomet rekomenduojame jį pakaitinti, t.y. – pasterizuoti. Šildant sustabdomas mikroorganizmų dauginimasis, tuo pačiu išlaikomos produkto skoninės savybes. Pasterizavus pieną, pailgėja jo tinkamumo vartoti terminas“, – komentavo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos sanitarijos skyriaus vedėjas Deividas Kliučinskas.
Auksinis stafilokokas (Staphylococus aureus) – viena geriausiai žinomų ir dažniausiai sutinkamų bakterijų žmonių aplinkoje. Jų galima rasti ant odos, nosies gleivinės. Šios bakterijos yra normalios mikrofloros dalis ir nedaro jokios žalos. Tačiau tam tikrose situacijose jos gali sukelti įvairiausias infekcijas – nuo lengvų odos iki sudėtingų, net pavojingų gyvybei. Daugindamiesi maisto produktuose, stafilokokai gamina aukštai temperatūrai atsparų enterotoksiną, kuris sukelia stafilokokinę intoksikaciją žmogaus organizme. Palankiausia temperatūra enterotoksinui gamintis + 25-300 C.